Hoe kun je vals spelen in een online examen voorkomen en websearching voorkomen?

Veel klanten hebben ons gevraagd: Hoe kan ik voorkomen dat mijn (potentiële) studenten of medewerkers vals spelen? De vraag is eenvoudig maar moeilijk te beantwoorden als je niet weet hoe. De meest voor de hand liggende manier om vals te spelen is door een webbrowser te openen en het antwoord op een vraag te zoeken op het internet, meer niet! 🚫

Veilige examenbrowser

Safe Exam Browser (SEB) is een programma dat leraren, werkgevers of wie dan ook die online toetsen maakt, in staat stelt om te slapen op night😴. Het schakelt in principe alle andere toepassingen uit, zodat de deelnemer die het examen aflegt, zijn weg naar het succes niet kan bedriegen. Het proces om het op te zetten en klaar te maken voor je deelnemers kan behoorlijk overweldigend zijn, dus het wordt hieronder uitgelegd.

Download & installeer

Je kunt Safe Exam Browser downloaden en installeren hier. Kies het juiste besturingssysteem en begin met de installatie.

De veilige examenbrowser instellen

Algemeen

Om de instellingen van SEB te configureren moet je de SEB Config Tool openen. In het bovenstaande venster kun je een beheerderswachtwoord kiezen waarmee je de instellingen van SEB kunt aanpassen voordat de examinandi hun examen afleggen.

Vul ook een quit/restart-wachtwoord OF een quit-link in waarmee examinandi na afloop van het examen met SEB kunnen stoppen. Vink het vakje ''Negeer exit keys'' af als je wilt dat je examinandi alleen met een wachtwoord kunnen stoppen (zodat je een laatste controle kunt doen of ze het examen hebben afgerond).

Kopieer en plak de examenlink in het Start URL veld van je Easy LMS dashboard.

Configuratiebestand

Vink het vakje _Gebruik SEB-instellingenbestand aan voor... Het starten van een examen. Kies een ander instellingenwachtwoord om je SEB-instellingenbestand te versleutelen.

Browser

Kies wat de deelnemers wel en niet kunnen doen als ze de browser opstarten. De beveiligingsopties van de browser omvatten:

Plug-ins inschakelen
Schakel Java(Script) in
Laat video (webcam)/audio (microfoon) opname toe
Laat het navigeren terug/vooruit in het examen toe
Laat herladen in examen
Blokkeer pop-upvensters
Laat het navigeren in extra vensters toe

Examen

Je kunt ook een link toevoegen om SEB te verlaten nadat iemand het examen heeft afgerond, als je niet wilt dat je deelnemers met een wachtwoord afsluiten. Als je op die link klikt, verlaat je SEB zonder dat je het wachtwoord hoeft in te voeren. Als je een ''back to start URL'' wilt invoeren, vul deze dan ook op dit tabblad in.

Toepassingen

In dit gedeelte kun je applicaties inschakelen en uitschakelen die kunnen draaien terwijl SEB actief is. In het bovenstaande voorbeeld is het alleen toegestaan om FireFox te gebruiken tijdens het examen.
Als je naar het tabblad Verboden processen gaat, zie je alle programma's die standaard zijn uitgeschakeld terwijl SEB actief is. Je kunt applicaties toevoegen en verwijderen uit deze lijst door te klikken op de knoppen + of - onder de lijst met applicaties. Voer simpelweg de Uitvoerbare en Originele Naam van de applicatie in om deze toe te voegen aan de Verboden Processen lijst. Klik op een applicatie in deze lijst om een voorbeeld te bekijken.

Netwerk

Als je het surfen op het internet toestaat, kun je bepaalde websites blokkeren door URL-filtering te activeren. Om dit te doen selecteer je de + knop en voeg je de URL's die je wilt blokkeren toe aan het Expression veld. Selecteer vervolgens Blokkeren in het Actieveld.

Registratie

We weten allemaal dat Ctrl + Alt + Del het Windows Beveiligingsscherm opent als je er tegelijkertijd op drukt. Op dit scherm kun je de Taakbeheer openen, uitloggen of zelfs de computer afsluiten.

Om te voorkomen dat een deelnemer dit doet, kun je al deze functies in het registergedeelte uitschakelen. Sommige acties die geblokkeerd kunnen worden zijn onder andere:

Deelnemers wisselen
Uitloggen / afsluiten van de computer
Taakbeheer openen

Gekoppelde sleutels

Sommige toetsen op onze toetsenborden hebben speciale functies, waaronder alle functietoetsen. Om alle handelingen te blokkeren die met deze speciale toetsen kunnen worden uitgevoerd als SEB actief is, kun je de vakjes aanvinken van de toetsen die je tijdens het examen wilt uitschakelen.

Het opslaan van het examenbestand

Nadat je het gevoel hebt dat je exameninstellingen goed zijn, kun je ze opslaan in de sectie Config Bestand. Sla het instellingenbestand op en zorg ervoor dat je alle wachtwoorden die je in elk veld hebt ingevoerd onthoudt en dat de SEB-instellingen worden opgeslagen voor het starten van een examen. Geef het bestand een passende naam. Zorg ervoor dat je het wachtwoord van je examen doorgeeft aan je deelnemers als je een wachtwoord hebt ingeschakeld om het bestand te starten, anders kunnen ze het niet openen. Je kunt het bestand nu naar je deelnemers sturen!

Merk op: Het apparaat waarop het examen wordt afgenomen moet SEB geïnstalleerd hebben om het bestand te laten werken.

Meerdere SEB-bestanden aanmaken

Het kan zijn dat je meerdere SEB-bestanden wilt aanmaken als je meer dan één examen hebt of als er meerdere examens tegelijk moeten worden afgelegd. In de veronderstelling dat je geslaagd bent in het aanmaken van je eerste SEB-bestand door de bovenstaande instructies te volgen, volg dan deze stappen om meerdere SEB-bestanden aan te maken:

Open de SEB Config Tool en ga naar Algemeen
Verander de Start URL naar een ander examen dat je kunt vinden in de Publish sectie van je Easy LMS dashboard.
Ga naar Config File en zorg dat het op staat. Start een examen
Als je voor elk examen andere instellingen wilt hebben, zorg er dan voor dat je deze eerst wijzigt
Selecteer Save Settings as en geef elk bestand een andere naam en sla het op in een gemakkelijk te vinden locatie.
Spoel en herhaal

Je hebt nu een tweede SEB-bestand en je kunt er nog veel meer maken die leiden tot elk ander examen met dezelfde (of andere) instellingen. Zorg ervoor dat je de bestanden eerst test, voor de zekerheid.

SEB en een vooraf gedefinieerde groep deelnemers

Als je een voorgedefinieerde groep deelnemers hebt ingeschakeld dan is het eerste wat je deelnemers te zien krijgen het inlogscherm. Als je echter SEB gebruikt, kunnen ze de toegangscode niet krijgen nadat ze het bestand hebben geopend, tenzij je ze toestaat om een applicatie te openen. Daarom moet je je deelnemers vertellen dat ze de toegangscode moeten kopiëren voordat ze het bestand openen, of ze moeten het op papier laten opschrijven zodat ze het bestand handmatig kunnen invoeren.

Voor het hele uitlegbestand van het opzetten van een SEB-bestand klik je op hier.

Combineer dit met de tips en trucs van dit artikel en je bent klaar om te gaan!