Wil je een online examen maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Volg de onderstaande stappen en je hebt in een mum van tijd een nieuw examen!

Het maken van een online examen

Het eerste wat je moet doen is een account aanmaken. Heb je er nog geen? Lees dit artikel.

Als je dat eenmaal gedaan hebt, zie je een aantal opties op je dashboard. Voor alle accounts kun je Cursussen maken, plus drie soorten testen - Quizzen, Examens en Beoordelingen. Als je niet zeker weet welk formaat de beste optie is, kijk dan op dit artikel.

Oké! Nu weet je zeker dat het maken van een examen de beste optie voor je is. Dus hier is hoe je het kunt doen!

We hebben het proces van het bouwen van een examen in drie fasen verdeeld - Creëer, Deel & Analyseer:

Je kunt deze video bekijken om meer te weten te komen over het maken van een online examen:

Of je kunt blijven lezen om alle stappen te zien:

1. Maak aan.

Het maken van een online test is heel eenvoudig. Ga naar de Exams tab op je dashboard, en klik op Maak een nieuw examen aan:

Er wordt een pop-up venster geopend waarin je de titel van je nieuwe examen kunt invoeren. Zet daar een naam op (maak je er niet te veel zorgen over, verander het later) en klik op . Ga aan de slag:

Vragen

Nu kun je beginnen met het toevoegen van vragen aan je examen. Klik op Maak een nieuwe vraag aan en er wordt een pop-up venster geopend zodat je een vraagtype kunt kiezen, om te beginnen:

Kun je niet beslissen? De veiligste optie is Meerkeuze. Maak je geen zorgen, als je toch wilt, kun je het vraagtype achteraf nog wijzigen. Je kunt ook meer dan één type vraag hebben in een examen. 😃

Voor een Multiple choice vraag, voeg een afbeelding toe, inclusief maximaal 10 mogelijke antwoorden, markeer meer dan één antwoord als correct, en voeg feedback toe (als je dat wilt):

Ben je klaar met het schrijven van de antwoordopties? Je kunt er nu voor kiezen om de antwoorden in de huidige volgorde te laten zien, of om ze te schudden:

Klik op Opslaan & nieuwe vraag toevoegen.

Heb je een lange lijst met vragen en wil je die niet één voor één invullen? Geen probleem. Je kunt je vragen in bulk importeren met een Excel-bestand!

Startpagina

Hier kun je de titel van je examen bewerken, een introductietekst toevoegen, je examen aan een categorie toewijzen, de taal van je test selecteren, de tekst kiezen die op de startknop verschijnt en een afbeelding toevoegen:

Klaar? Klik dan gewoon op . Sla op.

Gedrag

Laten we nu naar het tabblad Behavior gaan. Hier kun je ervoor zorgen dat je test zich precies zo gedraagt als je wilt. 😅

De instellingen bevatten dus veel opties waaruit je kunt kiezen. Je kunt je deelnemers de mogelijkheid bieden de antwoorden al dan niet te wijzigen, automatisch door te gaan naar de volgende vraag of niet, een tijdslimiet toevoegen voor de hele test of per vraag, uitleg (feedback) geven nadat de deelnemer de vraag heeft beantwoord, en de vragen willekeurig indelen.

Beoordeling

Hier maken we pass/fail-categorieën voor je test. Je kunt zoveel categorieën maken als je wilt, maar een eenvoudige oplossing is om twee categorieën te bewaren, een voor . Pas en een voor . Faal. Je kunt de instellingen voor je passeer categorie aanpassen door op het potloodicoon naast het percentage te klikken:

Er wordt een pop-up venster geopend:

Je kunt er zelfs voor kiezen om een certificaat uit te reiken als een deelnemer slaagt voor je examen, lees daar hieronder meer over!

Certificering

Je kunt de testpersonen een automatisch gegenereerd certificaat sturen als ze voor je examen slagen, door een keuze te maken uit een van de templates die we beschikbaar hebben.

Het is ook mogelijk om je eigen ontwerp-certificaat te maken met onze certificaat-editor. Je moet een Zakelijke Uil of hoger zijn om toegang te krijgen tot deze coole functie. Superleuk, hè? 😎

Styling

De volgende stap is het tabblad Styling. Je kunt wijzigingen aanbrengen in je test om deze aan te laten sluiten bij je merk of persoonlijke stijl, en je kunt zelfs je eigen logo toevoegen:

Stel dat je niet tevreden bent met de standaard lay-out en stylingopties. In dat geval is het nog steeds mogelijk om de CSS te bewerken en enkele aangepaste wijzigingen aan te brengen om je examen er nog indrukwekkender uit te laten zien (deze functie is beschikbaar voor onze Zakelijke Uilen en hierboven 😉).

Om je een voorbeeld te geven, dit is de link naar een examen dat net is gestyled met de beschikbare instellingen op het dashboard:
https://www.onlineexambuilder.com/ocean-sailor/exam-70792

En dit is hetzelfde examen, maar nu met aangepaste CSS-styling:
https://www.onlineexambuilder.com/ocean-sailor-css/exam-93757

Resultaatpagina

De volgende stap is het aanpassen van je Resultaatpagina. Om de instellingen van de resultatenpagina te wijzigen, moet je een Zakelijke Uil plan hebben of hierboven.

Als je op klikt, selecteer je een lay-out, dan zijn er drie opties om uit te kiezen:

Feedback: door deze optie te kiezen kun je vragen, antwoorden, uitleg en scores laten zien.
Basis: dit is een standaard resultatenpagina waar geen extra informatie wordt gegeven. Je kunt deze optie kiezen om je deelnemers te bedanken voor het maken van de test, en als je niet wilt dat ze de resultaten nog zien.
Leaderboard: met deze optie kunnen je deelnemers zien hoe ze zich meten met hun collega's. Afhankelijk van hun score en de duur van het examen kunnen ze hogere of lagere posities innemen.

Kies gewoon de optie waar je het meest comfortabel mee bent:

We zijn klaar met het maken (maar je kunt altijd later teruggaan en je examen bewerken op 😃). Klik nu op de titel van je examen om terug te gaan naar het dashboard.

2. Deel

Toegang

Klik op . Ga naar om de instellingen te wijzigen en te bepalen wie toegang heeft tot je examen. Je hebt twee opties:

Als je selecteert, kan iedereen met de link, elke persoon die de link heeft, toegang krijgen tot dit examen 😉.

Stel dat je selecteert. Een vooraf gedefinieerde groep deelnemers. Je kunt deelnemers toevoegen (één voor één of via import) en het systeem automatisch e-mails laten sturen met een unieke link en wachtwoord om je examen af te leggen. Daarover kun je meer lezen hier.

Je kunt de beschikbaarheid van je examen ook beperken tot een bepaald tijdsbestek.

Deelnemersgegevens

Op naar het volgende tabblad, Deelnemer gegevens. Hier kun je de instellingen voor je inlogpagina aanpassen. Je kunt het voor deelnemers verplicht of optioneel maken om in te loggen, ze een paar of veel vragen te stellen en zelfs je eigen vragen te maken:

Als je naar beneden scrollt, zie je de optie om je eigen vragen te maken:

Heb je dat gedaan? Geweldig! Vergeet niet te klikken op . Sla op. 😃

Algemene voorwaarden

Verder naar de Algemene voorwaarden pagina:

Hier kun je dingen toevoegen die je wilt dat je deelnemer akkoord gaat of accepteert voordat je de test doet. Dat kan zijn: Voorwaarden of enkele checkboxen, zoals "Ik ga akkoord met het ontvangen van e-mails van dit bedrijf", enzovoort.

Sociaal

Op de Social pagina kun je de social media sharing instellingen voor je examen aanpassen:

Publiceren

De volgende stap is het tabblad Publish. Onder de sub-tab Share vind je de URL om je test te delen met . Iedereen met de link (bekijk de instructies voor de Access tab hierboven). Je kunt deze URL kopiëren en plakken in een e-mail, sociale-mediapost, WhatsApp-bericht, enz.

Je kunt ook op de knoppen onder de URL klikken om deze direct te delen op sociale media, en het selectievakje (of niet) aanvinken om je test door Google te laten vinden:

In de Embed sub-tab kan je de code vinden voor het inbedden van je examen in je website:

Verstuur e-mail

Tot slot, het laatste tabblad in het delingsproces:

Je zult dit tabblad alleen bewerken als je ervoor kiest om je examen te delen met Een vooraf gedefinieerde groep deelnemers in het tabblad Access. Je kunt de instructies voor het gebruik van die functie hier vinden.

Merk op dat er een limiet is aan het aantal uitnodigingen dat je per dag kunt versturen, en je tarieflimiet is afhankelijk van je abonnementstype.

3. Analyseer

Resultaten

Nadat je klaar bent met het maken en delen van je examen met je publiek, is het tijd om de resultaten en statistieken te bekijken. Afhankelijk van de gegevens van de deelnemers die je op de loginpagina hebt opgevraagd, heb je je testresultaten gekoppeld aan die informatie:

Je kunt de resultaten zelfs exporteren naar een Excel-bestand, en als je op de drie grijze punten klikt, kun je de resultaten per persoon bekijken met een lijst van al hun antwoorden, deelnemersdetails en resultaten per categorie.

Extra instellingen

Er zijn enkele extra tabbladen die je misschien wilt verkennen:

Integraties

Hier kun je twee soorten integraties instellen voor je online examen:
Invoer API integratie: met deze integratie kan Easy LMS deelnemersgegevens (naam; emailadres) ontvangen van een 3rd party tool en deze toevoegen aan het Access tabblad van het Examen. De deelnemer kan een uitnodigingsmail ontvangen om het examen meteen af te leggen of worden toegevoegd aan het Access-tabblad om de uitnodiging te versturen wanneer het jou het beste uitkomt.

Output Webhook integratie: je kunt sessiegegevens en deelnemersdata vanuit Easy LMS naar een andere tool naar keuze sturen, met behulp van Zapier als tussenpersoon.

Om integraties van je examen op te zetten, heb je een Corporate Owl plan of hoger nodig.

Mededelingen

Hier kun je beslissen of je dat wilt:

Ontvang elke keer als iemand het examen afmaakt een notificatiemail (deze kan naar het e-mailadres van je account of een ander e-mailadres naar keuze worden gestuurd).
Stuur een notificatie e-mail met de resultaten naar de deelnemer (dit is inclusief wat er op de resultatenpagina van het examen staat).

Dat is alles voor nu! Ik hoop dat dit je heeft geholpen om te begrijpen hoe je je eerste examen kunt maken. Je kunt deze gids als referentie gebruiken wanneer je hem nodig hebt.