Wil je een boeiende online quiz maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Volg de onderstaande stappen en je hebt in een mum van tijd een nieuwe Quiz!

Een online quiz maken

Het eerste wat je moet doen is een account aanmaken. Heb je er nog geen? Lees dit artikel.

Als je dat eenmaal gedaan hebt, zie je een aantal opties op je dashboard. Voor alle accounts heb je de mogelijkheid om Cursussen aan te maken, plus drie soorten testen - Quizzen, Examens en Beoordelingen. Als je niet zeker weet welk formaat voor jou de beste optie is, neem dan een kijkje op dit artikel.

Waarom een quiz?

Gamified quizzen zijn in principe korte vragenlijsten gegeven met als doel de kennis die mensen hebben over een onderwerp te testen, en hen tegelijkertijd te helpen er over te leren. Door het toestaan van meerdere pogingen kunnen de quizzen werken zoals geheugenspelletjes. Je herinnert je dat je de eerste keer een bepaald antwoord verkeerd kreeg, dus nu weet je dat je een ander antwoord moet proberen.

De puntentelling wordt berekend aan de hand van de tijd die iemand nodig heeft om de vragen te beantwoorden, en het aantal correct beantwoorde vragen. De tijd voor de volgende vragen wordt ingekort als je de antwoorden steeds verkeerd krijgt. Op deze manier, genereert de Quiz een scorebord (ranking) en kun je aan het eind zien wie de beste score heeft behaald. Als je meerdere keren speelt, hebben je spelers de kans om hun score en hun positie op het scorebord tegelijkertijd te verbeteren.

Hoe kan ik mijn eigen Quiz maken?

Het maken van je eigen Quiz is heel eenvoudig.

Je kunt deze videotutorial bekijken: https://youtu.be/5sOM9bOXZGA

Of je kunt blijven lezen om alle stappen te zien:

Stap 1: Geef je quiz een naam

Ga naar het tabblad Quizzen op je dashboard, klik op + Nieuwe quiz, voer een titel in voor je nieuwe quiz en klik vervolgens weer op + Nieuwe quiz:

Stap 2: Vul je vragen en antwoorden in

Voeg je eerste vraag toe door op de knop + Nieuwe vraag te klikken:

Ik gebruik hier een Multiple choice vraag, maar er zijn ook andere opties om uit te kiezen, kijk op dit artikel voor meer info. Vul je vraag in en geef minstens één correct antwoord:

Nu kun je op opslaan, of + Vraag toevoegen om je vraag op te slaan en door te gaan naar de tweede vraag, enzovoort.

Als je klaar bent met het maken van de vragen voor je quiz, kun je de quiz bekijken door op te klikken.

Stap 3: Stel de inlogpagina in

Nu kun je een login pagina toevoegen aan je Quiz, of niet. Als je leads wilt verzamelen voor je bedrijf, een leaderboard wilt genereren, het aantal quizpogingen wilt controleren, en de punten wilt zien die elke persoon heeft gekregen, dan moet je informatie vragen aan je spelers. Je kan dat doen onder de Deelnemersgegevens tab van je Quiz:

Je kunt het verplicht, niet verplicht of optioneel maken voor spelers om in te loggen voor (of na) het maken van je Quiz.

Lees hier en hier voor gedetailleerde instructies over het opzetten van de inlogpagina.

Stap 4: Pas je online quiz aan

Zelfs na het opslaan van je Quiz kun je hem nog steeds bewerken!

Als je meer vragen wilt toevoegen, ga dan naar het tabblad Vragen links in het scherm. Je kunt hier ook vragen importeren in je Quiz, met behulp van een Excel-bestand:

Als je de titel van je Quiz wilt veranderen, of er een introductietekst aan wilt toevoegen, kun je dat doen onder het tabblad Instellingen:

Als je naar Instellingen > Geavanceerd gaat, kun je voor je Quiz een pogingslimiet bepalen, een foto toevoegen aan de startpagina en de banner van de resultatenpagina, onder andere:

Als je naar Settings > Algorithms gaat, kun je het algoritme voor je Quiz selecteren. Als je niet zeker weet welke voor jou de beste optie is, vink dan dit artikel aan.

Op het tabblad Instellingen kun je ook kopiëren of je Quiz verwijderen.

Ga naar het tabblad Styling, waar je het uiterlijk van je Quiz kunt aanpassen aan je merk of persoonlijke stijl, en zelfs je eigen logo kunt toevoegen:

Als je niet tevreden bent met de standaard lay-out opties, kun je de CSS aanpassen en de tekstopmaak, het lettertype, de lettergrootte wijzigen, een achtergrondafbeelding toevoegen enzovoort (deze functie is beschikbaar met een Corporate Owl plan of hoger.

Stap 5: Deel je quiz

Als je klaar bent met het toevoegen van vragen en het aanpassen van je Quiz, kun je deze publiceren of delen met je deelnemers via de Publish tab.

Je vindt een URL die je kunt kopiëren en plakken naar een e-mail, Facebook, WhatsApp of een ander kanaal naar keuze.

Of je kunt de Quiz embedden in je eigen website met behulp van de embedcode:

Stap 6: Speel, en bekijk je statistieken!

Eindelijk kunnen we spelen! Geniet van je Quiz en laat je vrienden, studenten of klanten spelen! Op het tabblad Resultaten kun je de Quiz-statistieken bekijken en analyseren, en zelfs downloaden in een Excel-bestand!