Ten artykuł jest również dostępny w:
Ten artykuł został przetłumaczony przy użyciu tłumaczenia maszynowego. Może zawierać błędy lub dziwnie brzmiące tłumaczenia. Mimo to uważamy, że warto go przeczytać w swoim ojczystym języku. Daj nam znać, czy ten artykuł okazał się pomocny, lub przekaż inne uwagi u dołu artykułu.

W tym artykule sprawdzimy, jak możesz sprawić, że Twoje filmy dodane z YouTube, Wistia, Vimeo i Brightcove będą prywatne i bezpieczne.

Możesz dodawać filmy do swoich Kursy i Egzaminy z serwisów YouTube, Wistia, Vimeo i Brightcove. Sprawdź poniższe artykuły, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak dodawać filmy do swojego Kurs lub Egzamin

W Easy LMS nie mamy natywnego wideo. Możesz się zastanawiać, dlaczego nie świadczymy tej usługi. Wierzymy, że wiele świetnych platform wideo jest już dostępnych do użytku (i pomaga to utrzymać nasze ceny na przystępnym poziomie)

Niemniej jednak, wszystkie dostępne platformy wideo mają różne opcje, aby zachować swoje filmy prywatne i bezpieczne. Wyjaśnimy ustawienia prywatności każdej z witryn i polecimy najlepszą opcję do wykorzystania z Easy LMS.

YouTube

Twoje filmy mogą być publiczne, prywatne lub nienotowane

Status publiczny: Filmy wideo mogą być oglądane i udostępniane wszystkim użytkownikom serwisu YouTube.
Status prywatny: Filmy wideo mogą być widziane tylko przez Ciebie i wybraną grupę uczestników. W rezultacie nie będą wyświetlane w wynikach wyszukiwania YouTube i nie będą widoczne dla osób odwiedzających stronę Twojego kanału.
Aby dać komuś dostęp do filmu, musisz dodać jego adres e-mail do swojego konta YouTube. Ważne jest również, aby pamiętać, że Twoi uczestnicy również będą musieli mieć swoje konta
Status nienotowany: Filmy wideo mogą być oglądane i udostępniane przez każdego, kto ma do nich link. Nie będą one widoczne w wynikach wyszukiwania YouTube, chyba że ktoś doda Twój niezarejestrowany film do publicznej listy odtwarzania. Twoje filmy nie będą widoczne dla nikogo, kto odwiedzi stronę Twojego kanału, ale każdy, kto ma link, może je ponownie udostępnić
Najlepsza opcja:

Jeśli używasz YouTube z Easy LMS, radzimy użyć ustawienia Unlisted. Dowiedz się, jak zmienić ustawienia prywatności YouTube tutaj

Gdy uczestnicy uzyskają dostęp do filmu z witryny Egzamin lub Kurs, mogą potencjalnie udostępnić link innym osobom. Jeśli chcesz zapobiec takiej możliwości, radzimy skorzystać z serwisów Wistia, Vimeo lub Brightcove

Wistia

Filmy na Wistia mogą być zablokowane lub odblokowane

Odblokowane: Każdy, kto posiada link, może obejrzeć film. Jeśli usuniesz opcję udostępniania wideo, uczestnicy mogą oglądać wideo, gdy wideo jest odtwarzane z adresu Egzamin lub Kurs, ale nie mają dostępu do bezpośredniego łącza w dowolnym miejscu. Ponieważ nie widzą linku, nie mogą udostępnić filmu nikomu innemu. Dlatego ustawienie odblokowane jest całkowicie prywatne, zwłaszcza w połączeniu z naszą funkcją invite-only
Zablokowane: Zablokowane filmy nie będą działać z Easy LMS, ponieważ udostępnianie linków jest możliwe tylko wtedy, gdy film jest odblokowany. Twoi uczestnicy mogą uzyskać dostęp do zablokowanego filmu tylko z oddzielnego emaila z zaproszeniem wysłanego z Wistia.
Najlepsza opcja

Zalecamy korzystanie z opcji udostępniania linków odblokowanych podczas dodawania filmów z Wistia. Każda osoba zaproszona na Twoją stronę Kurs lub Egzamin może natychmiast obejrzeć film, ale nie może go udostępnić nikomu innemu. Dowiedz się jak zmienić ustawienia prywatności w Wistia tutaj

Vimeo

Vimeo ma całkiem sporo ustawień prywatności. Dwa, które współpracują z Easy LMS to Hasło i Ukryj z Vimeo

Hasło: Twoi uczestnicy będą musieli wprowadzić hasło przed obejrzeniem filmu dodanego do Egzamin lub Kurs. Możesz udostępniać filmy chronione hasłem osobom nie będącym członkami Vimeo.
Ukryj z Vimeo Uczestnicy mogą oglądać wideo z twojej strony Kurs lub Egzamin, ale wideo nie pojawi się w kanałach i grupach na vimeo.com

Możesz ukryć przycisk "Udostępnij" na wszystkich prywatnych filmach wideo, co obejmuje wszystkie ustawienia prywatności wymienione powyżej
Najlepsza opcja:

Chociaż wszystkie opcje prywatności na Vimeo są dość dobre w zapobieganiu udostępniania wideo, ustawienie "Ukryj ten film z vimeo.com" zapewni Ci maksymalny poziom bezpieczeństwa bez przerywania dostępu z Kurs lub Egzamin. Dowiedz się, jak zmienić ustawienia prywatności Vimeo tutaj

Brightcove

Nie ma tu zbyt wiele do powiedzenia, ponieważ filmy udostępniane z Brightcove są domyślnie prywatne! Opcja udostępniania wideo nie jest dostępna, chyba że ręcznie nie skonfigurujesz ustawień, aby na to pozwolić, a filmy w Twoim portalu nie są publicznie dostępne.
Czy ten artykuł był pomocny?
Anuluj
Dziękuję!