Ten artykuł jest również dostępny w:
W tym artykule opiszemy, jak możesz sprawić, aby Twoje filmy dodane z YouTube, Wistia, Vimeo i Brightcove były prywatne i bezpieczne.

|Możesz dodać filmy do swoich kursów i egzaminów z YouTube, Wistia, Vimeo i Brightcove. Sprawdź poniższe artykuły, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak dodawać filmy do swojego Kursy lub Egzaminy.

W Easy LMS, nie mamy natywnego wideo. Być może zastanawiasz się, dlaczego nie świadczymy tej usługi. Wierzymy, że wiele wspaniałych platform wideo jest już dostępnych do Państwa użytku (a to pomaga utrzymać nasze ceny na przystępnym poziomie).

Niemniej jednak, wszystkie dostępne platformy wideo mają różne opcje pozwalające zachować prywatność i bezpieczeństwo Twoich filmów. Wyjaśnimy ustawienia prywatności każdej z witryn i polecimy najlepszą opcję do wykorzystania z Easy LMS.

YouTube

Twoje filmy mogą być publiczne, prywatne lub nienotowane na giełdzie.

Status publiczny: Filmy można oglądać i udostępniać każdemu, kto korzysta z YouTube.
Status prywatny: Filmy mogą być oglądane tylko przez Ciebie i wybraną grupę uczestników. W rezultacie nie pojawią się w wynikach wyszukiwania w serwisie YouTube i nie będą widoczne dla osób odwiedzających Twoją stronę kanału.
Aby dać komuś dostęp do filmu, musisz dodać jego adres e-mail do swojego konta w serwisie YouTube. Ważne jest również, aby pamiętać, że Twoi uczestnicy również będą musieli mieć swoje konta.
Status nienotowany: Filmy mogą być oglądane i udostępniane przez każdego, kto posiada link. Nie pojawią się one w wynikach wyszukiwania w serwisie YouTube, chyba że ktoś doda Twój nienotowany film do publicznej listy odtwarzania. Twoje filmy nie pojawią się nikomu, kto odwiedzi Twoją stronę kanału; jednak każdy, kto ma link, może go ponownie udostępnić.

Najlepsza opcja:

Jeśli korzystasz z YouTube z Easy LMS, radzimy skorzystać z ustawienia Unlisted. Dowiedz się, jak zmienić ustawienia prywatności YouTube tutaj.

Kiedy Twoi uczestnicy uzyskają dostęp do filmu z egzaminu lub kursu, mogą potencjalnie podzielić się tym linkiem z innymi osobami. Jeśli chcesz zapobiec tej możliwości, radzimy użyć Wistii, Vimeo lub Brightcove.

Wistia

Filmy na Wistii mogą być zablokowane lub odblokowane.

Odblokowane: Każdy, kto posiada link może obejrzeć film. Jeśli usuniesz opcję udostępnienia wideo, uczestnicy mogą obejrzeć wideo podczas odtwarzania filmu z Egzaminu lub Kursu, ale nie mają dostępu do bezpośredniego łącza w dowolnym miejscu. Ponieważ nie mogą oni zobaczyć tego linku, nie mogą udostępnić filmu nikomu innemu. W związku z tym, odblokowane ustawienie jest całkowicie prywatne, zwłaszcza jeśli zostanie połączone z naszą funkcją zapraszania.
Zablokowane: Zablokowane filmy nie będą działać z Easy LMS, ponieważ udostępnianie linków jest możliwe tylko wtedy, gdy film jest odblokowany. Twoi uczestnicy mogą uzyskać dostęp do zablokowanego filmu tylko z osobnego e-maila z zaproszeniem wysłanego z Wistii.

Najlepsza opcja:

Przy dodawaniu filmów z serwisu Wistia radzimy skorzystać z opcji Odblokowany link. Każda osoba zaproszona na Twój Kurs lub Egzamin może od razu obejrzeć film, ale nie może się nim podzielić z nikim innym. Dowiedz się, jak zmienić ustawienia prywatności Wistii tutaj.

Vimeo

Vimeo ma sporo ustawień prywatności. Trzy, które będą współpracowały z Easy LMS to Tylko osoby posiadające hasło, tylko osoby z prywatnym linkiem, i ukryć ten film przed vimeo.com.

Tylko osoby posiadające hasło: Uczestnicy będą musieli wprowadzić hasło przed obejrzeniem filmu dodanego do egzaminu lub kursu. Filmy zabezpieczone hasłem można udostępniać osobom nie będącym członkami Vimeo.
Tylko osoby posiadające prywatne łącze: Uczestnicy mogą swobodnie oglądać film, który dodałeś do swojego Kursu lub Egzaminu lub z prywatnego linku.
Ukryj ten film ze strony vimeo.com. Uczestnicy mogą oglądać film z Twojego Kursu lub Egzaminu, ale film nie pojawi się w kanałach i grupach na vimeo.com.

Możesz ukryć przycisk "Udostępnij" przed wszystkimi prywatnymi filmami, który zawiera wszystkie wymienione powyżej ustawienia prywatności.

Najlepsza opcja:

Chociaż wszystkie opcje prywatności w Vimeo są dość dobre w zapobieganiu udostępnianiu wideo, ustawienie "Ukryj to wideo z vimeo.com" zapewni Ci maksymalny poziom bezpieczeństwa bez przerywania dostępu z kursu lub egzaminu. Dowiedz się, jak zmienić ustawienia prywatności w Vimeo tutaj.

Brightcove

Nie ma tu tak wiele do powiedzenia, jak filmy udostępniane z Brightcove są domyślnie prywatne! Opcja udostępniania filmów wideo nie jest dostępna, chyba że użytkownik ręcznie skonfiguruje ustawienia tak, aby były dostępne, a filmy w portalu nie są publicznie dostępne.
Czy ten artykuł był pomocny?
Anuluj
Dziękuję!